تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 28 فروردین 1402

 راه های مقابله با سوء استفاده وکیل از وکالت کاری

همسرم با سوء استفاده از وکالت کاری که سال 97از بنده داشته یک سال بعد اقدام به فروش آپارتمان بنده میکند و این موضوع رو دوساله از بنده کتمان نموده حالا حاضر به پرداخت همون ثمن نیست و جوابگو نمی باشد چه اقدامی علیه نامبرده میتوانم بکنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 119

 

پاسخ – چگونه می شود با سوء استفاده وکیل از وکالت کاری مقابله کرد ؟

  • طبق ماده ۶۶۳ قانون مدنی وکیل نمی تواند عملی را که از حدود وکالت او خارج است انجام دهد.
  • در وکالت باید حدود اقدام آن شخص معین باشد ؛ چه امری را وکیل در چه حدی باید انجام دهد تا مشخص باشد چه اعمالی خارج از وکالت است و انجام آن ممنوع .
  • اگر کسی برای اداره اموال خود وکیل معین کند باید مشخص نماید چه کارهایی در اموال او به وکالت باید انجام دهد .
  • برابر ماده ۶۶۱ قانون مدنی اگر وکالت مطلق باشد فقط مربوط به امور اداره کردن اموال موکل خواهد بود در اداره کردن اموال تعمیرات حفاظت اجاره دادن و اخذ مطالبات است ولی فروش از آن استنباط نمی شود و خارج از حدود اختیارات است.
  • هر عملی که وکیل خارج از حدود وکالت انجام دهد نسبت به موکل فضولی است و موکل می‌تواند آن را قبول یا رد کند، و در صورتی‌که موکل آن را نپذیرد و رد کند و مال به شخص ثالث داده شده باشد وکیل مسئول خسارات وارده از آن، به موکل خواهد بود.
  • همچنین هرگاه وکیل شخص ثالث را آگاه به حقیقت امر نکرده باشد، مسئول خسارات وارده به او نیز است.
  • در این زمینه اینطور استدلال می شود و رویه برخی از آرای دادگاه حقوقی نیز چنین است که اگر موکل قصد انتقال اموال به نام وکیل را داشت قطعا در وکالتنامه تصریح می کرد حال انکه وقتی چنین چیزی تصریح نشده است یعنی موکل قصد نداشته اموال به ملکیت وکیل در بیاید یا اینکه وقتی وکالت کاری است و وکالت در فروش اموال تصریح نشده است یعنی موکل نمی خواهد اموال توسط وکیل به فروش برسد ؛ اگر چنین قصدی داشت قطعا در وکالتنامه تصریح می شد. 

 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه های مقابله با سوء استفاده وکیل از وکالت کاری

♦  ممکن است شما با هدف انجام امور اداری این وکالت را به همسر خود داده باشید اما بدون توجه به این که در متن این وکالتنامه اختیار فروش و انتقال هم درج شده است، با امضای این وکالتنامه این اختیارات را نیز به وی تفویض نموده باشید.  حال دو فرض ممکن را بررسی می کنیم: 
1-  در صورتی که در وکالتنامه تفویضی اختیار انتقال هم درج شده باشد و وکیل با حق فروشی که به وی داده اید اقدام به انتقال ملک شما نموده باشد: اگر حق دریافت ثمن هم داشته باشد و ثمن را دریافت نموده در این صورت شما با طرح دعوای مطالبه حساب ایام وکالت، علیه ایشان، خواستار استرداد ثمن دریافتی می شوید و از تاریخ دادخواست مستحق دریافت خسارت تاخیر تادیه آن پول خواهید بود. اما اگر همسر شما حق دریافت ثمن را نداشته است و با این وجود ثمن را دریافت نموده است در این صورت خارج از حدود اختیارات خود عمل نموده است و مطابق مقررات قانون مدنی نسبت به پول دریافتی غاصب محسوب می شود و شما با طرح دعوای مطالبه وجه ، خواستار ثمن دریافتی و خسارت تاخیر تادیه آن از تاریخی خواهید بود که وکیل ثمن را از خریدار دریافت نموده است. 
2-  در صورتی که در وکالتنامه تفویضی حق انتقال مورد وکالت به وکیل داده نشده بوده و وکالت در امور اداری و سازمانی یا همان وکالت کاری برای اپارتمان بوده است: در این صورت وکیل حق انتقال آپارتمان را نداشته و اقدام وکیل در فروش آپارتمان خارج از حدود اختیارات وی بوده و معامله انجام شده معامله فضولی می باشد و اقدام همسر به عنوان وکیل فضولی خواهد بود و بدون داشتن سمت  نمایندگی این معامله را انجام داده است . لذا شما می توانید با مراجعه به دادگاه محل وقوع مال غیر منقول یعنی محل اپارتمان ، دادخواستی با عنوان اعلام بطلان معامله فضولی فروش اپارتمان خود طرح نمایید و در این صورت همسر شما خود در قبال ثمن دریافتی از خریدار مسئولیت خواهد داشت و اگر سندی به نام خریدار تنظیم گردیده است ابطال می گردد و ملک به شما بر می گردد. 

 

 

 

مستندات قانونی - راه های مقابله با سوء استفاده وکیل

ماده 660 قانون مدنی

 وکالت ممکن است بطور مطلق و برای تمام امور موکل باشد یا مقید و برای امریا امور خاصی .

 ماده 661 قانون مدنی

درصورتی که وکالت مطلق باشدفقط مربوط به اداره کردن اموال موکل خواهدبود.

ماده 663 قانون مدنی

وکیل نمی تواند عملی را که از حدود وکالت او خارج است انجام دهد.

ماده 666 قانون مدنی

هرگاه از تقصیر وکیل خسارتی به موکل متوجه شود که عرفا وکیل مسبب آن محسوب می گردد مسئول خواهد بود. 

ماده 667 قانون مدنی

وکیل باید در تصرفات و اقدامات خود مصلحت موکل را مراعات نماید و از آنچه که موکل بالصراحه به او اختیار داده یا بر حسب قرائن وعرف وعادت داخل اختیار اوست تجاوز نکند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.