تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 23 اسفند 1401

  آیا می شود از همسر بابت سقط جنین  پنج ماهه شکایت کرد ؟

اگر همسرم عمداً باعث سقط جنین پنج ماهه شود آیا بنده حق شکایت از او را دارم ؟ اگر جرم است مجازات آن چیست ؟

 

 


 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 117

 

پاسخ – امکان شکایت از همسر بابت سقط جنین 5 ماهه

  • سقط جنین در اصطلاح حقوقی به پایان یافتن زندگی به گونه ای که جنین توانایی ادامه حیات را در خارج از رحم نداشته باشد اطلاق می گردد. بنابراین مقصود از سقط جنین اتلاف جنین است نه خروج از رحم مادر و لذا اگر جنین قبل از اینکه توانایی ادامه حیات را در خارج از از رحم مادر داشته باشد و متولد گردد به آن زایمان زودرس یا زایمان پیش از موعد می گویند و می بایستی بین سقط جنین و وضع حمل پیش از موعد تفاوت گذاشت. 
  • سقط جنین جنایی یا غیرقانونی که موضوع بحث ماست ناظر به حالتی است که عالماً و عامداً اقدام به خارج نمودن جنین از رحم می گردد؛ این عمل می تواند توسط خود زن یا شوهر یا شخص ثالث (پزشک، ماما و ...) فاقد صلاحیت انجام گیرد. 
  • جرم سقط جنین از جرایم مقید به حصول نتیجه است و تا زمانیکه به دلیل جهات مادی شخص از آن اطلاعی نداشته باشد و متعاقب آن وقوع جرم غیر ممکن شود مجازاتی در انتظار مرتکب نخواهد بود. 
  • نکته مهم در این مسئله عنصر مادی جرم سقط جنین است و رفتار مرتکب از اساسی ترین ارکان عنصر مادی این جرم است ؛ سقط جنین موضوع این ماده سقط از راه ضرب و ازار و اذیت زن حامله است که شامل ازار و اذیت روحی نیز می باشد. 
  • در مورد شمول تعزیر مذکور در این ماده ممکن است گفته شود که زن را نیز می توان مشمول تعزیر دانست ولی با عنایت به اشاره ماده به قید های عالماً عامداً ، به واسطه ایراد ضرب و جرح ، زن حامله باید قایل به این استدلال باشیم که تعزیر مذکور در این ماده (ماده ۶۲۲ قانون مجازات تعزیرات) را نمی توان به خود زن حامله تعمیم داد.
  • بنابراین زنی که مبادرت به سقط جنین می کند به دیه سقط جنین محکوم می شود و چون دیه نیز از انواع مجازات ها می باشد محکوم نمودن او به دو مجازات دیه و تعزیر محل اشکال است.
  • حال اگر شوهر زن اقدام به سقط جنین نماید به عنوان مرتکب مسئول دیه است و به تعزیر نیز محکوم می شود لیکن اگر شوهر با ترغیب زن مبادرت به این امر نماید حسب مورد مشمول مواد ۶۲۳ و ۶۲۲ قانون مجازات خواهد بود. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص شکایت از همسر بابت سقط جنین

♦  با عنایت به مواد مربوط به کتاب تعزیرات و دیات باید قائل به این شویم که بزهکار جرم سقط جنین شخصی غیر از مادر جنین می باشد و نمی توان عنوان بزهکار و بزه دیده در یک شخص جمع شود و مواد قانونی به نحوی نگارش شده است که مادر را به عنوان بزهکار نمی توان برشمرد و طبق نص ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی مرتکب به دیه جنین حسب مورد توسط محکوم می شود یا توسط عاقله پرداخت خواهد شد. 

 

 

مستندات قانونی - شکایت از همسر

ماده 468 قانون مجازات اسلامی 

عاقله عبارت از پدر، پسر و بستگان ذکور نسبی پدری و مادری یا پدری به ترتیب طبقات ارث است. همه کسانی که در زمان فوت میتوانند ارث ببرند به صورت مساوی مکلف به پرداخت دیه می باشند. 

ماده 716 قانون مجازات اسلامی 

دیه سقط جنین به ترتیب ذیل است: الف- نطفه ای که در رحم مستقر شده است، دو صدم دیه کامل ب- علقه که در آن جنین به صورت خون بسته درمی آید، چهار صدم دیه کامل پ- مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در میآید، شش صدم دیه کامل ت- عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده لکن هنوز گوشت روییده نشده است، هشت صدم دیه کامل ث- جنینی که گوشت و استخوان بندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل ج- دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است اگر پسر باشد، دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه باشد، سه چهارم دیه کامل
 ماده 717 قانون مجازات اسلامی 
هرگاه در اثر جنایت وارد بر مادر، جنین از بین برود، علاوه بر دیه یا ارش جنایت بر مادر، دیه جنین نیز در هر مرحله ای از رشد که باشد پرداخت می شود. 

ماده 718 قانون مجازات اسلامی 

هرگاه زنی جنین خود را، در هر مرحله ای که باشد، به عمد، شبه عمد یا خطاء از بین ببرد، دیه جنین، حسب مورد توسط مرتکب یا عاقله او پرداخت می شود. تبصره - هرگاه جنینی که بقای آن برای مادر خطر جانی دارد به منظور حفظ نفس مادر سقط شود، دیه ثابت نمی شود. 

ماده ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)
هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین وی شود علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب مورد به حبس از شش ماه تا یک سال و شش ماه محکوم خواهد شد.

ماده ۶۲۳ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)
هر کس به واسطه دادن ادویه یا وسایل دیگری موجب سقط جنین زن گردد به شش ماه تا یک سال حبس محکوم میشود و اگر عالماً و‌عامداً زن حامله‌ای را دلالت به استعمال ادویه یا وسایل دیگری نماید که جنین وی سقط گردد به حبس از سه تا شش ماه محکوم خواهد شد مگر این که‌ثابت شود این اقدام برای حفظ حیات مادر میباشد و در هر مورد حکم به پرداخت دیه مطابق مقررات مربوط داده خواهد شد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل متخصص دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.