تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 26 آبان 1400

 نحوه شکایت در خصوص سوء استفاده از چک امانی

با سلام.چک امانی بنده که بعنوان ضمانت به همسر سابقم داده بودم و رسید امانی هم از وی دریافت کرده بودم اخیرا متوجه شدم خرج شده و دارنده فعلی چک، از من بابت عدم پرداخت وجه چک شکایت کرده ...من شکایت خیانت در امانت زدم بر علیه شوهر سابقم و مورد قبول واقع شد .اما متاسفانه قبل از آن در دادگاه بدوی بدلیل نبود رسید امانی و عدم دسترسی به ان محکوم شدم و در تجدید نظر هم بدلیل اینکه هزینه دادرسی نداشتم و اعسار هم دو بار رد شد و در نتیجه کلا پرونده ام از ماهیت رسیدگی خارج شد و رد دادخواست صادر شد و در نهایت قرار قطعی در دادگاه تجدید نظر صادر شد و من دیگر نتوانستم روی این قرار اعاده دادرسی کنم و همینطور روی رای دادگاه بدوی هم نتوانستم چون گفتن قطعی نشده ...من که نفهمیدم چرا ؟!!!....الان طبق قانون 477 میتوانم با توجه به مدرک محکومیت همسر سابقم از طریق دادگستری اقدام کنم ؟! درصد پذیرش چقدر است ؟! ممنون ومتشکر

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1425

پاسخ – شکایت خیانت در امانت راجع به چک امانی

  • به طور کلی قانونگذار در ماده 674 قانون مجازات اسلامی به مواردی که منجر به عمل خیانت در امانت می گردد اشاره کرده است و برای این اقدامات مجازات 6 ماه تا 3 سال حبس در نظر گرفته است.
  • یکی از این موارد، خیانت در امانت و سوء استفاده از چک امانی می باشد. با بررسی موارد ذکر شده در قانون فوق به این نکته پی برده می شود که جرم خیانت در امانت در خصوص اموال منقول موضوعیت دارد.
  • برخی افراد برای ایجاد انگیزه و اعتماد و همچنین قوام بخشیدن به معاملات و قرارداد ها به طرف مقابل چک امانی می دهند و این چک زمانی قابل استرداد است که تمام تعهدات مربوط به معامله یا قرارداد به طور کامل و بدون نقص صورت پذیرفته باشد.
  • در برخی مواقع شخص امینی که چک نزد او به امانت گذاشته شده است ممکن است از این شرایط و موقعیت به ضرر صادر کننده چک سوء استفاده نماید و با مراجعه به بانک و دریافت گواهی عدم پرداخت علیه صادر کننده چک طرح دعوی نماید و یا ممکن است امین چک امانی را به شخص دیگری واگذار نماید. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
  • قانونگذار برای جلوگیری از تضییع حقوق شخص صادر کننده چک این عمل را جزء مصادیق خیانت در امانت محسوب نموده است و با توجه به مطالب فوق مجازات حبس را برای این جرم در نظر گرفته است.
  • همچنین ماده 14 قانون صدور چک شرایطی را برای صادرکننده چک، ذینفع و یا نمایندگان قانونی آن ها در نظر گرفته است که بتوانند در مواردی همچون چکی که از راه خیانت در امانت تحصیل شده باشد از طریق دستور کتبی عدم پرداخت وجه چک را از بانک خواستار شوند.
  • در رابطه با نحوه شکایت در خصوص سوء استفاده از چک امانی باید توجه داشت که شخص شاکی نیاز به ارائه ادله و مستندات قانونی در مورد فعل سپردن و تحقق رابطه امانی دارد. یکی از این موارد رسید امانی است که از جانب امین در اختیار صادر کننده چک قرار می گیرد.
  • در تعریف رسید امانی می توان گفت که رسیدی می باشد که نشان دهنده مالکیت صادر کننده چک و تقاضای او نسبت به مطالبه چک از شخص امین در موعد مقرر است.
  • صادرکننده چک امانی پس از انجام تعهدات خود به صورت کامل طی اظهارنامه ای تقاضای استرداد چک را از امین می نماید و در صورتی که با جواب رد امین در این خصوص رو برو گشت با مراجعه به دادسرای محل وقوع جرم و با ارائه ادله و مستندات قانونی مورد نیاز برای اثبات تحقق رابطه امانی طرح شکایت می نماید.
  • پرونده پس از طی مراحل تحقیقات مقدماتی و صدور قرارهای مربوطه به دادگاه کیفری برای صدور حکم ارجاع می شود.

 این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به سوال مخاطب در خصوص نحوه شکایت در خصوص سوء استفاده از چک امانی

♦ در خصوص پاسخ به این سوال باید گفت که شرایط اعمال ماده 477 آیین دادرسی کیفری بسیار پیچیده و تخصصی است و برای اقدام و تنظیم لایحه بهتر است با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت کنید چرا که در صورت رد شدن درخواست هیچ راه قانونی برای شما باقی نمی ماند و می بایست مبلغ چک را پرداخت نمایید.

♦ همچنین به این نکته می توان اشاره نمود که این موارد در بعضی شرایط چک امانی محسوب نمی شوند یعنی اگر شخص گیرنده چک قبل از ایجاد سبب عدم انجام تعهد از طرف صادر کننده اقدام به وصول چک کند وی مرتکب خیانت در امانت نشده است چرا که چک از باب تضمین به او داده شده است ونه از باب امانت لذا در این خصوص نیز بهتر است با یک وکیل مشورت کنید.

 این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - سوء استفاده از چک امانی

 اصل 34 قانون اساسی

دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس می‌تواند به منظور دادخواهی به دادگاه‌های صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاه‌ها را در دسترس داشته باشند و هیچ‌کس را نمی‌توان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.

ماده 674 قانون مجازات اسلامی

هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

در صورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیاً بر خلاف شرع بین اعلام شده، رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند.

ماده 3 مکرر  قانون صدور چک

چک فقط در تاریح مندرج در آن و با پس از تاریخ مذکور قابل وصول از بانک خواهد بود.
ماده 14 قانون صدور چک

صادرکننده چک یا ذینفع با قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده می‌تواند کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد. بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می‌نماید.
دارنده چک می‌تواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هرگاه خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۷ این قانون به پرداخت کلیه خسارات وارده به دارنده چک محکوم خواهد شد.

 این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص چک و اسناد تجاری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.