تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 29 دی 1400

 مرجع صالح برای اجرای حکم هیأت تشخیص اداره کار

برای اجرای حکم صادره توسط هیأت تشخیص کار و کارفرما باید به کجا مراجعه کنم ؟ ایا می توانم به کسی غیر از وکیل دادگستری وکالت بدهم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1389

پاسخ – برای اجرای رای اداره کار به کجار باید مراجعه کرد و آیا می توان وکیل گرفت ؟

  • کلیه کسانی که در مقابل دريافت حقوق و دستمزد و نظاير آن کار میکنند، به استثنای مشمولین قوانین خاص مثل قانون مديريت خدمات کشوری و نیز کارکنان کارگاه های خانوادگی مشمول قانون کار میباشند.
  • بنا به اين تعريف، کلیه کارکنان بخش های غیر دولتی و نیز آن عده از کارکنان بخش دولتی که مشمول قوانین استخدامی دولتی نیستند، کارگر محسوب میشوند و مشمول دايره حاکمیت قانون کار میباشند.
  • در قانون کار مراجع حل اختلاف به دو دسته زیر تقسیم شده است:

1- هیات تشخیص (به عنوان مراجع بدوی)
2- هیات حل اختلاف (به عنوان مرجع تجديدنظر)

  • در هر استان چندين هیات تشخیص و حل اختلاف به تناسب وسعت آن استان پیش بینی شده است.
  • در صورت بروز اختلاف در روابط کارگر و کارفرما اعم از اخراج بدون دلیل موجه، عدم پرداخت حقوق و مزايا، مرخصی و...کارگر می بايست در صورت عدم حل موضوع از طريق سازش مستقیم بین کارفرما و کرگر و يا مذاکره با شوراهای اسلامی مستقر در کارگاه و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طريق انجمن صنفی کارگران و کارفرما بايد به اداره کار مربوطه جهت طرح دعوی مراجعه نمايد.
  • کارگر برای طرح دعوی بايد به اداره کاری مراجعه نمايد که کارگاه در حوزه آن اداره واقع شده است.
  • پس از مراجعه به اداره ی مربوطه، کارگر می تواند درخواست خود را با شرح مختصر اختلاف بوجود آمده و همچنین حقوق و مزايای احتمالی پرداخت نشده را نوشته آن را ثبت نموده و به اداره کار ارايه نمايد. 
  • پس از تقديم دادخواست وقت رسیدگی با روز و ساعت مشخص تعیین و به کارگر و کارفرما ابلاغ می شود. طرفین می بايست در وقت مقرر در هیات تشخیص در همان اداره کار مربوطه حاضر شده و دفاعیات و مدارک خود را ابراز نمايند.
  • هیات تشخیص پس از استماع اظهارات طرفین پرونده را بررسی و رای مقتضی صادر می نمايد. در مواردی که برای احراز صلاحیت ادعاهای طرفین نیاز به تحقیق و بررسی باشد هیات های تشخیص حل اختلاف برای روشن شدن حقیقت پرونده را جهت بررسی های لازم به اداره بازرسی و تحقیق ارسال می نمايد و در جلسه آتی گزارش بازرس اعزامی ملاک صدور رای خواهد بود. 
  • رای هیات های تشخیص 15 روز پس از ابلاغ آن لازم الاجرا می باشد اما چنانچه ظرف مدت مذکور يکی از طرفین به آن اعتراض داشته باشد می تواند اعتراض خود را کتبا به هیات حل اختلاف تقديم نمايد. رای هیات مزبور پس از صدور قطعی و لازم الاجرا می باشد.
  •  آرای صادره از مراجع تشخیص و يا حل اختلاف اداره کا و امور اجتماعی علی رغم قطعیت آن ها قابل اعتراض در ديوان عدلت اداری است. اعتراض به رای مراجع تشخیص يا شورای حل اختلاف مانع اجرای آرای مزبور نیست مگر اينکه مرجع قضايی مذکور دستوری داير بر توقف عملیات اجرايی صادر و اعلام نمايد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مرجع صالح برای اجرای حکم هیأت تشخیص اداره کار

در پاسخ به پرسش شما در خصوص مرجع صالح برای اجرای حکم هیأت تشخیص اداره کار باید گفت اجرای احکام دادگستری علاوه بر اجرای آرای صادره از دادگاه های دادگستری، آرای صادره از هیات تشخیص و هیات حل اختلاف را نیز اجرا می نمايد. بدين صورت که اگر رای قطعی به سود کارگر صادر شد ولی کارفرما از آن تبعیت ننمود، با درخواست کارگر عین رای به دادگستری مربوطه ارسال خواهد شد. در اداره دادگستری بر اساس رای صادره اجرايیه صادر و به کارفرما ابلاغ می شود.

اگر رای مبنی بر بازگشت به کار کارگر باشد، کارفرما ظرف 10 روز از دريافت برگه اجرايیه فرصت دارد آن را به اجرا بگذارد و کارگر را مشغول به کار کند. در صورتی که رای صادره مبنی بر مطالبه طلب از کارفرما باشد، ظرف يک ماه از ابلاغ اجرايیه می بايست طلب کارگر را تاديه نمايد در غیر اين صورت کارگر می تواند تقاضای توقیف اموال کارفرما را معادل طلب خود بنمايد.

در خصوص پرسش دوم شما نیز باید گفت بله می توانید به کسی غیر از وکیل دادگستری وکالت دهید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

مستندات قانونی در خصوص اجرای احکام هیات تشخیص اداره کار

آئين رسيدگي و چگونگي تشكيل جلسات هياتهاي تشخيص و حل اختلاف موضوع ماده 164 قانون كار از ماده 1 تا 37

ماده ۱۵۷ قانون کار
هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار، قرارداد کارآموزی،‌موافقت‌نامه‌های کارگاهی یا پیمانهای دسته‌جمعی کار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در‌شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی و کارگران و کارفرما حل و‌فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیاتهای تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.
ماده ۱۵۸ قانون کار
هیات تشخیص مذکور در این قانون از افراد ذیل تشکیل می‌شود:
۱ - یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی
۲ - یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان
۳ - یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمنهای صنفی کارفرمایان استان.
در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیاتها، وزارت کار و‌امور اجتماعی می‌تواند نسبت به تشکیل چند هیات تشخیص در سطح هر استان اقدام نماید.
‌تبصره - کارگری که مطابق نظر هیات تشخیص باید اخراج شود، حق دارد نسبت به این تصمیم به هیات حل اختلاف مراجعه و اقامه دعوی نماید.
ماده ۱۵۹ قانون کار
رای هیاتهای تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ آن لازم‌الاجرا می‌گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد اعتراض خود را کتباً به هیات حل اختلاف تقدیم می‌نماید و رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم‌الاجرا‌ خواهد بود. نظرات اعضاء هیات بایستی در پرونده درج شود.
ماده ۱۶۰ قانون کار
هیات حل اختلاف استان از سه نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان یا کانون انجمنهای صنفی‌ کارگران و یا مجمع نمایندگان کارگران واحدهای منطقه و سه نفر نماینده کارفرمایان به انتخاب مدیران واحدهای منطقه و سه نفر نماینده کارفرمایان به‌انتخاب مدیران واحدهای منطقه و سه نفر نماینده دولت (‌مدیر کل کار و امور اجتماعی، فرماندار و رییس دادگستری محل و یا نمایندگان آنها) برای‌ مدت ۲ سال تشکیل می‌گردد. در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیات‌ها، وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند نسبت به تشکیل چند هیات حل‌ اختلاف در سطح استان اقدام نماید.
ماده ۱۶۱ قانون کار
هیات‌های حل اختلاف با توجه به حجم کار و ضرورت به تعداد لازم در محل واحدهای کار و امور اجتماعی و حتی‌الامکان خارج از‌ وقت اداری تشکیل خواهد شد
ماده ۱۶۲ قانون کار
هیات‌های حل اختلاف از طرفین اختلاف برای حضور در جلسه رسیدگی کتباً دعوت می‌کنند. عدم حضور هر یک از طرفین یا نماینده‌ تام‌الاختیار آنها مانع رسیدگی و صدور رای توسط هیات نیست، مگر آن که هیات حضور طرفین را ضروری تشخیص دهد. در این صورت فقط یک‌ نوبت تجدید دعوت می‌نماید. در هر حال هیات حتی‌الامکان ظرف مدت یک ماه پس از وصول پرونده، رسیدگی و رای لازم را صادر می‌نماید.
ماده ۱۶۳ قانون کار
هیات‌های حل اختلاف می‌توانند در صورت لزوم از مسئولین و کارشناسان، انجمن‌ها و شوراهای اسلامی واحدهای تولیدی، صنعتی،‌خدماتی و کشاورزی دعوت به عمل آورند و نظرات و اطلاعات آنان را در خصوص موضوع، استماع نمایند.
ماده ۱۶۴ قانون کار
مقررات مربوط به انتخاب اعضاء هیات‌های تشخیص و حل اختلاف و چگونگی تشکیل جلسات آنها توسط شورای عالی کار تهیه و به‌ تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.
ماده ۱۶۵ قانون کار
در صورتی که هیات حل اختلاف، اخراج کارگر را غیرموجه تشخیص داد، حکم بازگشت کارگر اخراجی و پرداخت حق‌السعی او را از‌ تاریخ اخراج صادر می‌کند و در غیر این صورت (‌موجه بودن اخراج) کارگر، مشمول اخذ حق سنوات به میزان مندرج در ماه ۲۷ این قانون خواهد بود.
‌تبصره - چنانچه کارگر نخواهد به واحد مربوط باز گردد، کارفرما مکلف است که بر اساس سابقه خدمت کارگر به نسبت هر سال ۴۵ روز مزد و‌حقوق به وی بپردازد.
ماده ۱۶۶ قانون کار
آراء قطعی صادره از طرف مراجع حل اختلاف کار، لازم‌الاجراء بوده و به وسیله اجرای احکام دادگستری به مورد اجراء گذارده خواهد‌شد. ضوابط مربوط به آن به موجب آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارتین کار و امور اجتماعی و دادگستری به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی اداره کار

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.