تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 07 تیر 1402

 ملاک محاسبه مهریه به نرخ روز بر ضمه پدر شوهر  پس از فوت او

با سلام.چنانچه در عقد دائم مهریه زن در سند ازدواج بر ذمه پدر شوهر قید شود و پدر شوهر در زمانی فوت نماید ملاک محاسبه  مهریه مقدار ریالی  بر حسب تورم و وضعیت اقتصادی جامعه فقط تا تاریخ فوت پدر شوهر به روز است یا تا زمانی به روز محاسبه می‌شود که زن آنرا مطالبه نماید... ( به عبارتی اگر عقد در سال 66 اتفاق بیفتد و پدر شوهر در سال 80 فوت نمایدو زن در سال 1402 مطالبه مهریه نماید...) مهریه بر اساس و مبنای کدام سال محاسبه می‌شود تا سال فوت پدر شوهر..؟ و یا تا سال 1402 ؟ ممنون از پاسخگویی شما

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 189

 

پاسخ – محاسبه نرخ روز مهریه ای که پرداخت آن در تعهد پدر شوهر است 

  • برابر ماده واحده الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مصوب ۱۳۷۶ مقرر گردید که مهریه های ریالی متناسب با شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد محاسبه و پرداخت گردد به شرط انکه زوجین به نحو دیگری تراضی نکرده باشند. 
  • نحوه محاسبه مهریه در صورت وقوع طلاق یا مطالبه مهریه با ادامه زنذگی مشترک که در این حالت باید شاخص سال قبل از سال محاسبه را بر شاخص سال وقوع عقد تقسیم و حاصل این تقسیم را در مبلغ مهرالمسمی ضرب کرد تا میزان مهریه قابل پرداخت و دریافت به دست اید. 
  • اگر زوجه بعد از فوت شوهرش برای وصول مهریه خود را از ماترک زوج اقدام کند در این فرض در هر تاریخی که زوجه بعد از فوت شوهرش مهریه خود را مطالبه کند باید شاخص سال فوت زوج بر شاخص سال قبل ازدواج تفسیم و حاصل به دست امده ضرب در مهرالمسمی گردد و تاریخ مطالبه، ملاک محاسبه نخواهد بود. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نرخ روز مهریه بر ضمه پدر شوهر

♦  چون پدر شوهر شما به عنوان مدیون جدید یک تبدیل تعهد ایجاد کرده است (تبدیل تعهد به وسیله تبدیل مدیون) پس می توان گفت که باید از روش دوم که فوت پدر شوهر را معیار قرار می دهد استفاده کرد. یعنی شاخص سال فوت زوج بر شاخص سال ازدواج تقسیم شود و در مقدار مهریه ریالی ضرب کرد تا به نرخ روز در بیاید. 
شاخص سال فوت پدرشوهر : ۴۲۷/۹ 
شاخص سال عقد نکاح : ۵۹۷/۰
شاخص سال فوت تقسیم بر شاخص سال عقد نکاح ضربدر مقدار مهریه ریالی 

 

 

مستندات قانونی - ملاک محاسبه مهریه

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

آیین‌نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی۱۳۷۷/۰۲/۱۳
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۷/۲/۱۳ بنا به پیشنهاد شماره ۲۵۴۶ /ه- مورخ ۱۳۷۶/۹/۱۲ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد قانون الحاق یک تبصره به ماده (۱۰۸۲) قانون مدنی - مصوب ۱۳۷۶ - آیین نامه اجرایی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱
چنانچه مهریه وجه رایج باشد مرجع صالح بنا به درخواست هر یک از زوجین میزان آن را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تادیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین می‌نماید.
تبصره - در صورتی که زوجین در حین اجرای عقد در خصوص محاسبه و پرداخت مهریه وجه رایج به نحو دیگری تراضی کرده باشند مطابق تراضی ایشان عمل خواهد شد.

ماده  2
نحوه محاسبه مهریه وجه رایج بدین صورت است:
متوسط شاخص بها در سال قبل تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ضربدر مهریه مندرج در عقدنامه.

ماده ۳
در مواردی که مهریه زوجه باید از ترکه زوجه متوفی پرداخت شود تاریخ فوت مبنای محاسبه مهریه خواهد بود.

ماده ۴ 
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف به انجام موارد زیر می‌باشد:
الف- شاخص‌های بهای سالهای قبل از اجرای این قانون را تهیه و در اختیار قوه قضائیه قرار دهد.
ب- شاخص بهای مربوط به هر سال را به طور سالیانه حداکثر تا پایان خردادماه تهیه و به قوه قضائیه اعلام نماید.

ماده ۵
دادگاه‌ها و ادارات ثبت اسناد و املاک موظفند در محاسبه میزان مهریه وجه رایج مطابق ماده (۲) و در تعیین تغییر شاخص قیمت مهریه بر اساس شاخص‌های مقرر در ماده (۴) این آیین‌نامه اقدام نمایند.

ماده ۶
در صورتی که زوجه برای وصول مهریه به دادگاه صالح دادخواست تقدیم نماید هزینه دادرسی به میزان بهای خواسته بر اساس مهر‌المسمی با زوجه است و در صورت صدور حکم به نفع وی، زوج علاوه بر پرداخت مهریه طبق ضوابط این آیین‌نامه مسئول پرداخت هزینه دادرسی به مقدار مهر‌المسمی و ابطال تمبر به میزان مابه‌التفاوت خواهد بود.
[این ماده به موجب بند "ب" رای شماره ه-/۱۷۷/۷۷ مورخ ۱۳۸۷/۸/۲۰ دیوان عدالت اداری ابطال شده است]

ماده ۷
در صورتی که زوج تقاضای صدور اجازه طلاق نماید دادگاه مکلف به تعیین تکلیف مهریه بر اساس این آیین‌نامه و بر طبق ضوابط و مقررات جاری خواهد بود.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه ههای ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص دعاوی خانواده و مهریه

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.