تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 27 تیر 1402

 تشخیص مقصر در تصادف با فرد بدون گواهینامه و معتاد 

من چندی پیش تصادف کردم و خودم مقصر شناخته شدم با این حال راننده مقابل نه گواهینامه داشته و معتاد بوده که افسر سر صحنه تصادف نمونه نگرفته که ایشون چیزی مصرف کرده یا نه ولی من هوشیار بودم و مطمینم حالشون به ادمای مصرف کرده میخورد حالا من میتوانم شکایت بزنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 258

 

پاسخ – در تصادف با فرد بدون گواهینامه و معتاد تشخیص مقصر چگونه است ؟

  • قانونگذار در مواد بخش تعزیرات حالت هایی را در جهت تشدید مجازات بیان کرده است و این موارد مجازات را در حداکثر خود یا فراتر از مجازات قانونی در نظر می گیرد و به نوعی یک مجازات مستقل برای آن در نظر می گیرد. در این بحث می توان به مواردی همچون مستی ، کشیدن سلاح در برخی از جرایم مانند محاربه یا سرقت ، نداشتن پروانه رانندگی تجاوز از سرعت مجاز یا وجود عیب و نقص فنی و غیره.
  • هدف قانون از تشدید این مجازات ها جلوگیری از ریسک و خطر زیاد ناشی از این جرایم می باشد. شخص در حالت مستی ممکن است تبعات بیشتری از یک جرم ساده را به وجود آورد یا نداشتن مهارت رانندگی ممکن است ریسک ضرب و ایراد بدنی به افراد یا حتی قتل افراد و ایراد خسارت به اموال را افزایش دهد. 
  • طبق ماده 154 قانون مجازات اسلامی اگر مشخص شود که شخص برای ارتکاب جرمی خود را مسلوب الاراده کرده است علاوه بر مجازات شرب خمر به مجازات بزه ارتکابی نیز محکوم خواهد شد. حال اگر کسی در حالت مستی مبادرت به رانندگی نماید بدیهی است که در این حالت قوه تشخیص و تنظیم اراده و افعال او اگر به طور کلی سلب نشده باشد لااقل ضعیف خواهد شد. 
  • تشخیص حالت مستی با کارشناس و تصمیم نهایی با دادگاه است. با این وجود طبق تبصره ماده 181 آیین نامه راهنمایی رانندگی مصوب هیات وزیران مامور راهنمایی رانندگی موظف است اگر به راننده ای مظنون شود که با حالت مستی و غیر عادی در حال رانندگی می باشد موظف وسیله را متوقف کند و بلافاصله میزان الکل خون راننده را تست نماید. و طبق ماده 181 همین آیین نامه رانندگی تا رفع اثر برای راننده ممنوع است. 
  • در مواد 714  715 و 716 قانون مجازات به عدم مهارت در رانندگی و نداشتن تصدیق که موجب تشدید کیفر خواهد شد اشاره کرده است.
  • محرومیت از حق رانندگی طبق رای وحدت رویه مورخه 1348/12/20 هیات عمومی دیوان عالی کشور از مصادیق مجازات های تکمیلی این مجازات محسوب خواهد شد. ماده 723 قانون مجازات اسلامی نیز ماده قانونی اصلی در مورد رانندگی بدون داشتن گواهینامه را بیان می دارد. 

پاسخ به پرسش مخاطب د رخصوص تشخیص مقصر در تصادف رانندگی

♦  طبق قانون بیمه شخص ثالث شرکت‌های بیمه باید خسارت را تحت هر شرایطی پرداخت کنند. حال در صورتی که راننده مقصر و فاقد گواهینامه باشد، بیمه شخص ثالث خسارت شخص زیان دیده را پرداخت خواهد کرد؛ اما بعداً تمامی این مبلغ را به صورت یکجا یا اقساطی از راننده مقصر دریافت می‌کند.

♦  شکواییه شما تحت عنوان جرم رانندگی بدون تصدیق و رانندگی در حالت مستی که عناصر قانونی آن در متن فوق بیان شد قابل پیگیری است که دادگاه کیفری محل وقوع جرم صالح به رسیدگی خواهد بود و موارد تشدید و مجازات های آن در مواد ذیل بیان خواهد شد. 

 

 

مستندات قانونی - تصادف رانندگی

ماده 154 قانون مجازات اسلامی

مستی و بی ارادگی حاصل از مصرف اختیاری مسکرات مواد مخدر و روان گردان و نظایر آنها مانع مجازات نیست مگر اینکه ثابت شود مرتکب حین ارتکاب جرم به طور کلی مسلوب الاختیار بوده است. لکن چنانچه ثابت شود مصرف این مواد به منظور ارتکاب جرم یا با علم به تحقق آن بوده است و جرم مورد نظر واقع شود به مجازات هر دو جرم محکوم می شود.

ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی
هر گاه بی‌احتیاطی یا بی‌مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (‌اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا‌متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم‌محکوم می‌شود.
ماده ۷۱۵ قانون مجازات اسلامی
هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (۷۱۴) موجب مرض جسمی یا دماغی که غیر قابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از‌کار افتادن عضوی از اعضاء بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام می‌دهد یا تغییر شکل دائمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین‌شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می‌شود.

ماده ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی
هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (۷۱۴) موجب صدمه بدنی شود که باعث نقصان یا ضعف دائم یکی از منافع یا یکی از اعضای بدن‌ شود و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم گردد، بدون آن که عضو از کار بیافتد یا باعث وضع حمل زن قبل از موعد طبیعی شود مرتکب به‌حبس از دو ماه تا شش ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم خواهد شد.
ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی
هر کس بدون گواهینامه رسمی اقدام به رانندگی و یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است، بنماید و‌همچنین هر کس به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد به رانندگی وسائل مزبور مبادرت ورزد برای بار اول به حبس‌تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال و یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.