تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 28 تیر 1401

 نحوه طلاق از شوهری که به زندان افتاده

من چند سال پیش ازدواج کردم بعد دو ماه همسرم به جرم سرقت افتاد زندان بعد از اون دیگه ازش خبری ندارم چجوری میتونم ازش طلاق بگیرم ؟ لطفا کمکم کنید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1754

پاسخ – چگونه می توانم از شوهرم که در زندان است طلاق بگیرم ؟

  • قانون مدنی در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی موجباتی را برای طلاق به درخواست زن مقرر داشته است.
  • ماده مزبور که اصلاحی سال هفتاد است مربوط به عسر و حرج است که به موجب آن اگر دوام زناشویی برای زن موجب مشقت و سختی  باشد زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.
  • ماده ۱۱۳۰ پیشین قانون مدنی به دلیل اینکه ابهام زیادی داشت و رهنمود کافی برای تبیین مسئله عسر و حرج به قاضی نمیداد یک تبصره به ماده مزبور الحاق گردید که بند سه تبصره الحاقی ماده ۱۱۳۰ محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر را بدان تصریح کرده است . موارد یاد شده در این ماده اماره قانونی عسر و حرج است که با احراز یکی از آنها دادگاه باید حکم طلاق به درخواست زوجه را صادر کند؛ کانه ظاهر بر وجود حق طلاق در این بندهای تبصره خواهد بود اما ادله خلاف ظاهر باید به اثبات برسد و به طور مثال زوج ادعایی خلاف اصل و ظاهر ارائه کند. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه طلاق زن از شوهر به زندان افتاده

قانون در ماده ۱۱۳۳ اصلاحی ۱۳۸۱ به طور مقید در پاره ای از موارد با عنایت به مواد ۱۱۲۹ ۱۱۱۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی ، به زوجه حق تقاضای طلاق از دادگاه صالح را داده است؛ همچنین بند سوم تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی در مورد حبس زوج در موارد محکومیت قطعی سخن گفته است پس ابتدا باید پنج سال یا بیشتر در حبس باشد ثانیا حکم قطعی باشد یعنی در مرحله تجدید نظر یا اعاده دادرسی یا بازداشت موقت نباشد و رای پس از قطعیت در حال اجرا شدن باشد. 
البته احتمال می رود به دلیل اینکه زوج در زندان به سر می برد مستنکف از پرداخت نفقه گذشته و آینده شما باشد لیکن در ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی موردی را نیز که برای زوج امکان الزام به پرداخت نفقه نیز وجود نداشته باشد ، حق طلاق برای زوجه در نظر گرفته است.
پس شما می توانید ابتدا دادخواست مطالبه نفقه اینده و گذشته خود را از دادگاه صالح مطالبه کنید چرا که الزام به انفاق و عدم اجرای حکم نفقه طریقه احراز عجز است و این طریقه فقط در ماده ۱۱۲۹ بدان اشاره شده است. استنکاف از پرداخت نفقه نیز مانند حبس زوج به محکومیت قطعی از مواردی است به زوجه حق طلاق را خواهد داد.

دستاویز دیگر در فرض سوال اینکه حتی اگر محکومیت زندان کمتر از 5 سال باشد و نخواهید از راه مطالبه نفقه هم که طبیعتا کمی طولانی تر است اقدام کنید ، یقیناً می توان حبس در این فرض را از مصادیق عسر و حرج دانست پس زوجه می تواند با بخشش تمام یا قسمتی از مهریه (بنا به تشخیص دادگاه) تقاضای طلاق خلع مبتنی بر کراهت ناشی از عسر و حرج بنماید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - طلاق زن از شوهر زندانی

ماده 1119 قانون مدنی

طرفین عقدازدواج می توانندهرشرطی که مخالف با مقتضای عقدمزبورنباشددرضمن عقدازدواج یاعقدلازم دیگربنمایدمثل اینکه شرط شودهرگاه شوهرزن
دیگربگیردیادرمدت معینی غائب شودیاترک انفاق نماید یابرعلیه حیات زن سوءقصدکندیاسوءرفتاری نمایدکه زندگانی آنهابا یکدیگرغیرقابل تحمل شودزن وکیل ووکیل درتوکیل باشدکه پس ازاثبات تحقق شرط درمحکمه وصدورحکم نهائی خودرامطلقه سازد.

ماده 1129 قانون مدنی

درصورت استنکاف شوهرازدادن نفقه وعدم امکان اجراءحکم محکمه والزام اوبه دادن نفقه زن می تواندبرای طلاق به حاکم رجوع کندوحاکم رجوع کندوحاکم شوهراورااجباربه طلاق می نماید.همچنین است درصورت عجز شوهرازدادن نفقه .

ماده 1130 قانون مدنی

در مورد زیر زن می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق نماید در صورتی که برای محکمه ثابت شودکه دوام زوجیت موجب عسر و حرج است می تواند برای جلوگیری از ضرر و حرج زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورت میسر نشدن به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. ( اصلاحی 8/10/61 )
تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر وحرج محسوب می گردد :

1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه .

2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است . در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک ، مجددا" به مصرف موارد مذکور روی آورده ، بنا به درخواست زوجه ، طلاق انجام خواهد شد .

3- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر .

4- ضرب و شتم یا هرگونه سوء استفاده مستمر زوج که عرفا" با توجه به وضعیتزوجه قابل تحمل نباشد .

5- ابتلاء زوح به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید . موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود ، حکم طلاق صادرنماید . ( این تبصره در تاریخ 3/7/1379 الحاق شده است )

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل طلاق و دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.