تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 08 اسفند 1400

 وضعیت معامله در فرض وجود مرض متصل به موت

سوء استفاده از شرایط نامساعد مورث توسط یکی از برادرزاده های بنده در زمانی که مورث در حال دست و پنجه نرم کردن با مرگ بودن و در بستر بیماری و توسط اقوام نزدیک مراقبت و نگهداری می‌شدند چون فاقد هیچگونه فرزندی بودند و همسر ایشان هم علیرغم اینکه وابستگی عاطفی که به هم داشتند و همچنین ۸۷ ساله بودن و تنها دچار افسردگی و بیماریهای جسمانی و عضلانی و روحی روانی شده بودند به نحوی که حتی از انجام حوایج شخصی خود هم ناتوان بودند و قدرت تشخیص خود را از دست داده بودن .با این اوصاف برادر زاده مذکور با سواستفاده از چنین شرایطی و با رفتارهای ظاهری و سطحی خود را دلسوز و به مورث خیلی نزدیک میکردند.از طرفی هم محل زندگی او با مورث خیلی نزدیک بود. بعد فوت مورث۱۴۰۰/۰۸/۱۰نامبرده با ارائه یک مبایعه نامه اظهار داشتند که منزل مسکونی مورث را به یک سوم ارزش قانونی ملک خریداری کرده و مکرر قید شده که بصورت نقد نقد ثمن پرداخت شده.چیزی که مشهود است طبق استشهاد یکی از اقوام و شهادت شهود، مورث در تاریخ انعقاد معامله دقیق ۴۰روز قبل فوت اصلا قادر به انجام مبایعه نامه نبوده و شرایط اساسی هم نداشتند.لطفا در خصوص ابطال مبایعه نامه راهنمایی بفرمایید.آیا می شود با فرض مرض متصل به موت این معامله را باطل کرد ؟ 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2794

پاسخ – آیا معامله در زمان مرض متصل به فوت باطل است ؟

  • بیماری متصل به موت بیماری ای است که بیمار را از انجام کارهای روزمره و برآوردن احتیاجاتش باز دارد، غالباً خطرناک و کشنده باشد و منتهی به مرگ بیمار شود. 
  • نخستین شرط لازم برای مشرف به موت خواندن یک بیماری آن است که بیمار را از انجام فعالیت های روزمره و عادی که اشخاص سالم معمولاً آنها را به تنهایی و بدون نیاز به کمک دیگران انجام ميدهند، ناتوان کند.
  • بنابراین برای آنکه مرضي رو به موت به حساب آید حتماً لازم نیست که بیمار را زمین گیر کند بلکه همین که او را از انجام کارهای روزمره اش بازدارد کافی است.
  • باید توجه داشت کسی که به دلیلی غیر از بیماری از انجام کارهای روزمره اش عاجز می شود نیز بیمار مشرف به موت نامیده نمی شود. به عنوان مثال شخصی که به علت پیری و ضعف قوای جسمانی نمی تواند کارهای خود را به تنهایی و بدون کمک دیگران انجام دهد، بیمار شرف به موت تلقی نمی گردد.
  • باز ماندن فرد مبتلا به یک بیماری از انجام فعالیت های روزمره برای رو به موت شمردن بیماری او به تنهایی کافي نیست بلکه لازم است که مرض از جمله امراض خطرناکی باشد که معمولاً منتهی به مرگ ميشود، یا اینکه در ابتدا ساده و معمولی به نظر رسد اما به تدریج حال بیمار را به قدری وخیم کند که مرگ او مظنون یا قطعی شود.
  • بنابراین مرضی که تا این حد خطرناک نباشد، مرض رو به موت محسوب نميشود اگرچه بیمار را از برآوردن نیازهای معمولی و متداول روزانه اش ناتوان سازد.
  • مرگ بیمار در اثر همان بیماری که دارای دو خصوصیت قبلی بود، سومین ملاک بیماری متصل به موت است.
  • بنابراین چنانچه شخص به مرض خطرناک و کشنده ای مبتلا شود و ابتلا به آن بیماری او را از انجام مصالح و برآوردن احتیاجاتش بازدارد ولی در نهایت شفا یابد، تصرفاتی که در اثنای بیماری داشته مانند تصرفات اشخاص سالم نافذ است.
  • در رابطه با وضعیت معامله در فرض وجود مرض متصل به فوت باید گفت قانونگذار در حقوق ایران بیماری متصل به موت را در شمار اسباب حجر به حساب نیاورده و در ضمن ماده ١٢٠٧، تنها صغر، عدم رشد و جنون را عامل حجر از تصرف در اموال معرفی کرده است. 
  • البته برخی موارد وجود دارد که قانونگذار به این موضوع پرداخته است. برای نمونه به موجب ماده 944 قانون مدنی اگر شوهر در حال مرض زن خود را طلاق دهد و در ظرف یک سال از تاریخ طلاق به همان مرض بمیرد زوجه او ارث میبرد اگرچهطلاق بائن باشد مشروط بر اینکه زن شوهر نکرده باشد.
  • مطابق این ماده زوجه در صورت حصول  سه شرط زیر از ارث شوهر بهره مند خواهد شد:

1- شوهر در حال بیماری زن خود را طلاق دهد
2- مرگ مرد ظرف یک سال پس از طلاق به علت همان ببیماری اتفاق افتد
3- زن ازدواج نکرده باشد

  • همچنین، مطابق ماده 945 قانون مدنی اگر مردی در حال مرض زنی را عقد کند و در همان مرض قبل از دخول بمیرد زن از او ارث نمیبرد لیکن اگر بعد از دخول یا بعد از صحت یافتن از آن مرض بمیرد زن از او ارث میبرد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اعتبار معامله مرض متصل به فوت

♦ در پاسخ به پرسش شما در رابطه با وضعیت معامله در فرض وجود مرض متصل به فوت باید گفت در حقوق ایران مرض متصل به موت موجب حجر نمی باشد و تصرفات مریض همچون شخص سالم صحیح و معتبر است.

♦ در صورتی که شما ادعای بطلان عقد را دارید، باید عدم رعایت شرایط صحت یعنی عدم وجود قصد طرفین یا رضای آن ها، عدم مشروعیت جهت معامله، عدم اهلیت طرفین یا معین نبودن مورد معامله را ثابت نمایید. بهتر است به منظور اقدامات در این جهت ا مشورت وکیل بهره مند گردید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
 

 

 

مستندات قانونی - معامله در فرض مرض متصل به موت

ماده ۱۹۰ قانون مدنی
برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است:
۱.قصد طرفین و رضای آنها
۲. اهلیت طرفین
۳. موضوع معین که مورد معامله باشد
۴. مشروعیت جهت معامله
ماده ۹۴۴ قانون مدنی
اگر شوهر در حال مرض زن خود را طلاق دهد و در ظرف یک سال از تاریخ طلاق به همان مرض بمیرد زوجه او ارث میبرد اگرچه ‌طلاق بائن باشد مشروط بر اینکه زن شوهر نکرده باشد.
ماده ۹۴۵ قانون مدنی
اگر مردی در حال مرض زنی را عقد کند و در همان مرض قبل از دخول بمیرد زن از او ارث نمیبرد لیکن اگر بعد از دخول یا بعد از صحت یافتن از آن مرض بمیرد زن از او ارث میبرد.
ماده ۱۲۰۷ قانون مدنی
اشخاص ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند:
۱.صغار.
۲.اشخاص غیر رشید.
۳. مجانین.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.