تماس و مشاوره حقوقی
با وکیل دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: جمعه 14 مهر 1402

 امکان پس گرفتن آپارتمانی که بنام مادر شده در فرض انکار و امتناع او

سلام واحترام. مادر بنده بعد از فوت پدر گرامی ۲ واحد خانه و مغازه ای که از پدر به ارس مانده بود را با قوله بر این که ۲ واحد خانه یکی را برادرم و آن یکی را بنده زندگی کنم تقسیم نکرد وگفت که خانه برای شماست و همینجا زندگی کنین فقت محض احتیات که شما نفروشید گفت سند را به نام من بزنید ماهم از روی عتماد مادری قبول کردیم و امضا کردیم حال مادرجان گرامی مارا از خانه بیرون انداخته وازدواج چهارومشان را کردند و باز جدا شدن جای این که ما آنجا زندگی کنیم شوهرای مادرمان زندگی کردند. واین نکته راهم بگم که هیچ پولی هم به ما ندادند که ادعا کنن من خریدم .و واقعا خودمان به آن خانه ها نیاز داریم و اجاره نشین هستیم .ممنون میشم راهنمای کنین چطور می‌توانیم خانه مان را از دست این شیطان مریض پس بگیریم ؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 138

آیا می شود آپارتمانی را که بنام مادرمان کرده ایم ، پس بگیریم ؟

  • عقد در اصطلاح حقوقی به این معنای توافق دو شخص بر یک اثر حقوقی است و طرفین ملزم به همان عقدی می شوند که بر سر آن توافق کردند. و اینکه دو طرف بر موضوع عقد تراضی داشته باشند از شرایط اساسی صحت معامله است و در صورتیکه طرفین در این زمینه تراضی نداشته باشند عقد صحیح نیست به طور مثال اگر کسی قصد بیع داشته باشد و دیگری قصد صلح داشته باشد عقد باطل است چرا که قصد مختل است. در صورت نبود قرائن و شواهد دال بر نوع عقد احراز اراده طرفین و جاری ساختن احکام مخصوص هر عقد بر عهده دادرس است و در جلسه دادرسی مشخص می شود. مثلا اینکه این توافق صلح بوده یا هبه بوده یا اصلا اباحه در تصرف بوده است یا حق انتفاع بوده است. 
  • اباحه تصرف در اصطلاح، اذن در تصرف بدون تملیک کردن از ناحیه مالک است که در لسان فقها به اباحه صِرف و اباحه مجرد از اصل ملک یا اباحه مجرد نیز معروف شده است. این اباحه تصرف، یکی از آثارِ اذن در تصرف است و این اذن و قائم مقام آن، دلیلی برای اباحه تصرف است. از آنجا که الفاظ، بار حقوقی دارند و هر جا لفظی به کار رفت، بالتبع آثاری نیز به دنبال دارد، لفظ مالکیت و اباحه نیز از این قاعده، مستثنی نیستند 
  • اذن که اصولاً سبب حصول اباحه برای مأذون می‌شود، دارای ماهیت متزلزلی است که با رجوع اذن (در فرض فقدان شرط عدم رجوع)، و در هر صورت با فوت یا حجر احد طرفین (آذن/مأذون) از بین می‌رود؛ حال آنکه در برخی از موارد لازم است که اذن، ملازم با وصف بقاء باشد و به سادگی مرتفع نشود تا زوال آن موجب تضرر مأذون نشود. با تتبع در مواد قانون مدنی و آراء علمای حقوق و فقه این مهم نمایان گشت که اذن این قابلیت را داراست که بتواند برای مأذون، حق نیز ایجاد نماید.

پاسخ به پرسش ماطب درخصوص پس گرفتن آپارتمان از مادر

♦  دو مسئله در متن فوق بیان شد 
اول عقد دوم اباحه در تصرف ؛ در حالت اول یک توافق تملیکی یا عهدی صورت می گیرد و انتقال ملکیت ایجاد می شود اما در حالت دوم صرفا اذن به استفاده مال مباح است و تملیکی صورت نمی گیرد مانند حق انتفاع یا صلح عمری که در این موارد فقط منتفع حق بهره مندی از منافع آن را دارد یعنی با توجه به متن فوق شما صرفا اذن به تصرف مادر داده اید و اگر هم انتقال سندی صورت گرفته است با همین قصد و اراده بوده است و یقینا با توجه به قرائن شما قصد انتقال به مادر را نداشته اید که البته اثبات این مسئله نیازمند یک استدلال و استناد قوی توسط یک وکیل متخصص است.

♦  اما باید گفت که اگر هم قصد ایجاد یک عقد داشته اید می توان گفت که شما قصد هبه داشته اید که این مسئله با در نظر گرفتن شرایطی قابل استرداد است یا اینکه قصد داشته اید در مدتی که مادر بعد از فوت پدر در قید حیات هستند به راحتی در سهم الارث شما زندگی کنند و به نوعی اذن در تصرف مادر داده اید. 

 

 

مستندات قانونی  - پس گرفتن آپارتمان بنام مادر شده

ماده 190 قانون مدنی

برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است.
۱) قصد طرفین و رضای آن‌ها
۲) اهلیت طرفین
۳) موضوع معین که مورد معامله باشد
۴) مشروعیت جهت معامله
ماده 191 قانون مدنی

عقد محقق می‌شود به قصد انشا به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.

ماده 50 قانون مدنی

اگر مالی که موضوع حق انتفاع است بدون تعدی یا تفریط منتفع تلف شود مشارالیه مسئول آن نخواهد بود .

ماده 51 قانون مدنی

حق انتفاع در مواد ذیل زایل می شود :

ا ) در صورت انقضاءمدت .

2 ) در صورت تلف شدن مالی که موضوع انتفاع است .

ماده 52 قانون مدنی

در موارد ذیل منتفع ضامن تضررات مالک است :
1 ) در صورتی که منتفع از مال موضوع انتفاع سوءاستفاده کند .

2 ) در صورتی که شرایط مقرره از طرف مالک را رعایت ننماید و این عدم رعایت موجب خسارتی بر موضوع حق انتفاع باشد .

ماده 53 قانون مدنی

انتقال عین از طرف مالک به غیر موجب بطلان حق انتفاع نمیشود ولی اگر منتقل الیه جاهل باشد که حق انتفاع متعلق به دیگری است اختیار فسخ معامله را خواهد داشت .

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

دریافت وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و دریافت وقت مشاوره حقوقی کلیک کنید.